Tradycyjny krupnik z zasmażką

4.43 (158 ocen)

  • Dla 8 osób

Nic tak nie poprawia smaku krupniku jak duża ilość warzyw i zasmażka na maśle:). Oto przepis - prosty i szybki.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 150g żeberek wieprzowych
    100g kaszy jęczmiennej
    2 marchewki
    1 pietruszka
    4 łodygi selera naciowego
    1/4 selera
    1 por
    1 cebula
    1 pęczek koperku
    1 pęczek natki pietruszki
    2 nieduże ziemniaki
    3 liście laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    sól, pieprz
    zasmażka: 2 łyżki masła + 1 płaska łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.43 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Tradycyjny krupnik z zasmażką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut.
  • 2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut.
  • 3. Przygotowujemy zasmażkę: masło rozpuszczamy na małej patelni, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy, do czasu aż zbrązowieje. Przelewamy do zupy. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować