Zupa z kurczakiem i czerwoną pastą curry

4.5 (159 ocen)

Przystanek - Azja! ... i wspaniałe, orientalne smaki. Danie dość proste i szybkie w przygotowaniu. Kawałki kurczaka, mleko kokosowe i ostra, czerwona pasta curry z kilkoma dodatkowymi składnikami tworzy na prawdę niebywale smaczne i aromatyczne danie.

Składniki:

  • 400 g filetów z kurczaka
    600 ml bulionu drobiowego *
    400 ml mleka kokosowego
    120 g mrożonego zielonego groszku
    8 kolb mini kukurydzy
    160 g makaronu ryżowego
    2-3 łyżeczki pasty curry
    2 szalotki
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki sosu rybnego
    2 łyżki soku z limonki
    1 łyżeczka cukru brązowego
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z kurczakiem i czerwoną pastą curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szalotkę i czosnek. Chwilę podsmażamy, aby cebulka się zeszkliła. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier brązowy oraz kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą. Smacznego!
    * można zastąpić bulionem warzywnym

Porady

- pasty curry można dodać więcej lub mniej. Pamiętajmy jednak, że to kuchnia azjatycka i zupa ma być ostra. - nie próbujcie zastąpić pasty curry przyprawą curry. To zupełnie dwa różne smaki i efekt nie będzie ten sam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować