Zupa curry z czerwoną soczewicą i kurczakiem

4.49 (172 ocen)

  • 30 min

Pyszna i sycącą, taka właśnie jest zupa z soczewicą, pomidorami i kurczakiem. Wygląda świetnie, a jak pachnie! Na te jeszcze chłodne marcowe wieczory miseczka takiej zupy będzie jak znalazł! :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 puszki (400g) pomidorów
    ok. 200 g czerwonej soczewicy
    800 ml bulionu warzywnego/drobiowego
    2 małe cebule
    1 łyżeczka czosnku Proeco Polska
    1/3 łyżeczki chilli Proeco Polska
    1 łyżeczka curry Proeco Polska
    2 marchewki
    1 grilowana pierś z kurczaka
    pieprz i sól
    szczypior z cebuli dymki do posypania (można posypać kolendrą)
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa curry z czerwoną soczewicą i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy drobno (lub jeśli lubicie w piórka). Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej, następnie przekładamy marchewkę, cebulę, czosnek. Chwilę podsmażamy. Odstawiamy.
  • 2. Do garnka przekładamy pomidory w puszce i gotujemy je 7-10 min lub do momentu aż lekko się rozpadną. Następnie dodajemy warzywa z patelni. Soczewicę płuczemy, dodajemy do garnka z pomidorami i dolewamy bulion. Całość gotujemy kolejne 15 min. W tym czasie grilujemy lub podsmażamy kurczaka i kroimy go w kostkę. Na końcu do zupy dodajemy chilli, curry, przyprawiamy solą, pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Do ugotowanej zupy dodajemy kurczaka, mieszamy i przekładamy do miseczek.

Porady

Zupę opcjonalnie posypujemy szczypiorkiem z cebuli dymki lub np. posiekaną kolendrą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować