Zupa z dyni z kluskami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca zupa,choć ktoś pomyśli że połączenie słonych klusek z lekko słodką zupą nie jest dobre to jest w błędzie.Polecam spróbować.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg dyni
    0,5 litra wody
    0,5 litra mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru

    Kluski:
    30 dkg mąki pszennej
    woda (tyle żeby ciasto było gęste)
    pół łyżeczki soli

    do polania klusek:
    pół kostki masła
    średnia cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z dyni z kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać,wyjąć pestki,pokroić w kostkę wrzucić do garnka,zalać wodą i gotować do miękkości.Podusić dynię nie zbyt drobno,wlać mleko,dodać masło i cukier,chwilę pogotować.
    2.Z mąki,soli i wody zagnieść ciasto na kluski.Ciasto musi być dosyć gęste.Łyżką odrywać małe kawałki i wrzucać na osolony wrzątek,gotować 5 minut.Odcedzić.
    3.Cebulę posiekać w kosteczkę,podsmażyć na maśle,polać kluski.
    4.Zupę podawać z kluskami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mąka Masło Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować