Zupa z kaszanką

1 (1 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Eleonora Kornecka

  • Łatwy

Składniki:

  • - kaszanka (średnia lub krupnioki (z kaszy jęczmiennej lub gryczanej)): 3 sztuki
    - vegeta (do smaku wg. uznania): 1 łyżeczka
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - ziemniaki (średniej wielkości): 3 sztuki
    - maggi (do smaku wg. uznania): 0.5 łyżki
    - natka pietruszki (do posypania): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kaszanka

Zupa z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy 1 litr wody, dodajemy vegetę (nie za dużo, żeby zupa nie była za słona), listek laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy osuszamy i kroimy w średnią kostkę. Wkładamy do garnka z vegetą i gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie (jednak nie powinny się rozpadać).
  • 3. Kaszankę lub krupnioki kroimy w niezbyt cienkie plasterki (grubości ok. 1 cm) i wkładamy do gorącego wywaru. Dodajemy odrobinę maggi do smaku (nie za dużo, jeśli kaszanka lub krupnioki są mocno przyprawione). Zupę rozlewamy do talerzy razem z ziemniakami i kaszanką. Natkę pietruszki siekamy i obficie posypujemy zupę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować