Gołąbki z kaszanką

4.5 (193 ocen)

Lubię tę propozycje gołąbków, zwłaszcza gdy nie mam za dużo czasu na przygotowanie obiadu. Farsz bez większego nakładu pracy jest już bowiem gotowy. Wystarczy ugotować kapustę i zwinąć gołąbki:).Kaszanka tak podana smakuje pysznie!!! POLECAM!

Składniki:

  • Składniki na 8 sztuk:
    • główka kapusty ,
    • 600 gram kaszanki,
    • 1 duża cebula,
    • olej do smażenia,
    • pieprz do smaku,
    • 0,5 kostki rosołowej,
    • ¾ szklanki wody
    Sos pieczarkowy:
    • ok 300 gram pieczarek,
    • olej do przysmażenia,
    • 2 łyżki śmietany do zabielenia,
    • łyżka mąki do zagęszczenia,
    • świeżo mielona sól morska do smaku,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • papryka do smaku
    Dodatkowo:
    • natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Gołąbki z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyszczamy i usuwamy głąb. Tak przygotowaną wkładamy do gorącej wody z lekkim dodatkiem soli. Parzymy ją do momentu jak wierzchnie liście staną się miękkie. W miarę jak miękną liście ściągamy je. Czynność powtarzamy do momentu uzyskania odpowiedniej ilości potrzebnych liści (Na gołąbki potrzeba ok 8 liści. Dodatkowo potrzebujemy je do wyłożenia dna naczynia żaroodpornego i do przykrycia wierzchu gołąbków przed pieczeniem).
  • rumienienie cebuli 2. Następnie przygotowujemy nadzienie. Cebule kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy.
  • przygotowanie farszu 3. Kaszankę przekładamy do miski. Dodajemy do niej zrumienioną cebulę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • nakładanie farszu 4. Z liści kapusty ścinamy twarde nerwy lub rozgniatamy je tłuczkiem do kotletów.
    Na każdym liściu nakładamy po 2-3 łyżki farszu. Ciasno zawijamy gołąbki.
  • gołąbki w naczyniu 5. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty. Układamy na nich uformowane gołąbki.
  • przed pieczeniem 6. W około ¾ szklanki wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Wlewamy ją do gołąbków. Całość przykrywamy liśćmi kapusty i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
    Gołąbki zapiekamy około 40 minut w 180°C.
    Między czasie przygotowujemy sos pieczarkowy.
  • przysmażanie pieczarek 7. SOS:
    Pieczarki myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w plasterki. Pokrojone grzyby przysmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy do smaku. Gdy staną się miękkie zalewamy je wodą. Całość gotujemy ok 10 minut na małym ogniu. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mąkę i śmietanę. Otrzymaną zawiesinę wlewamy do grzybów. Gotowy sos zagotowujemy i ostatecznie doprawiamy do smaku.
    Przygotowane gołąbki porcjujemy na talerze. Polewamy sosem i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować