Pizza z kaszanką

4.5 (192 ocen)

Uważam, że kaszanka jest pyszna i można z niej wyczarować wiele interesujących i smacznych dań! Dlatego też często gości ona u mnie w domu!Tym razem powstała lubiana chyba przez wszystkich pizza:). Polecam jako dodatek do pizzy użyć także ogórka kiszonego!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 35 dag mąki,
    • 3 łyżki oleju,
    • 150 ml mleka,
    • 3 dag drożdży,
    • 1/3 łyżeczki soli,
    • ½ łyżeczki cukru,
    • 1 jajko do ciasta,
    • pieprz cayenna do smaku,
    • jajko do posmarowania ciasta
    Nadzienie:
    • ok 5-6 małych ziemniaków,
    • 0,5 cebuli czerwonej,
    • 2 jabłka,
    • ok 30 dag kaszanki,
    • oliwa do skropienia,
    • majeranek do posypania,
    • świeżo mielony czarny pieprz do posypania,
    • natka pietruszki do podania
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Kaszanka Pizza

Pizza z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta. 1. CIASTO:
    Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko z drożdżami, olej, jajko, pieprz i sól.
  • wyrośnięte ciasto 2. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Posmarowane ciasto! 3. Gotowe ciasto wykładamy na dużą blaszkę. Z ciasta formujemy koło o wyższych brzegach. Następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem
    Nakładamy nadzienie.
  • Adaś! 4. W smarowaniu ciasta przyda się pomoc najmłodszych kucharzy:)
  • nałożenie ziemniaków 5. NADZIENIE:
    Ziemniaki obieramy i gotujemy. W trakcie gotowania solimy do smaku. Gotowe (nie całkiem dogotowane) odsączamy i studzimy.
    Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
    Kaszankę kroimy w plastry.
    Przestudzone ziemniaki kroimy w plasterki i układamy na rozłożonym cieście.
  • przed pieczeniem 6. Na wierzch układamy przygotowaną kaszankę oraz jabłka. Całość oprószamy majerankiem, świeżo mielonym pieprzem oraz skrapiamy delikatnie oliwą. Na wierzch układamy pokrojoną cebulę.
    Pizzę wkładamy do zimnego piekarnika. Włączamy i pieczemy około 30 minut od momentu zagrzania się piekarnika (180°).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować