Żurek z kaszanką

4.46 (174 ocen)

  • 40 min

Żurek czy barszczyk ? jest smaczny z jajkiem , z grzankami albo jako dodatek do ziemniaków.

  • 40 min

Składniki:

  • kaszanka ok 40 dag
    wędlina ok 25 dag
    czosnek 1-2 ząbki
    zakwas ok 1 szkl
    jajka 3-4 szt
    liść laurowy 2 szt
    majeranek
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.46 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Kaszanka Wędliny

Żurek z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotowania postawić ok 2 i 1/2 l wody. Dodać pokrojoną i przesmażoną wędlinę. Czosnek drobno pokroić i przesmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać do zupy, dodać tez liść laurowy. Zagotować i zmniejszyć ogień.

    Włożyć kaszankę razem z osłonką i ogrzewać ok 15 min gdy kaszanka będzie ugrzana wyjąć i pokroić na kawałki. Trzeba pilnować bo kaszanka może pękać. Dodać zakwas majeranek i doprawić do smaku.

    Jajka ugotować na twardo obrać i dowolnie pokroić.
    Na talerzu położyć pokrojoną kaszankę i jajka.
    Zalać żurkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wędlina Jajka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.39 (233 ocen)

żurek

To może cię zainteresować