Zupa z kapusty pekińskiej

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Co powiecie na pyszną zupkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem ziemniaków i kaszy jęczmiennej ? Powiem wam że zupa jest tak smaczna nie do wyobrażenia smakiem przypomina łagodny kapuśniak ze słodkiej kapusty lecz jednak moim zdaniem i tak smaczniejsza, a dodatek ziemniaków i kaszy sprawia to, iż zupa jest bardziej syta. Koniecznie musicie ją wypróbować, aby się przekonać.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g porcji rosołowych drobiowych,

    100 g marchwi 1 sztuka,

    30 g pora,

    1 mały kawałek korzenia selera,

    330 g kapusty pekińskiej,

    3 łyżki kaszy jęczmiennej,

    6 ziemniaków,

    0,5 łyżki majeranku,

    2 łyżki natki pietruszki,

    3 łyżki śmietany 18 %,

    1 łyżeczka cukru,

    4 ziarenka ziela angielskiego,

    2 małe liście laurowe,

    1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,

    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać opłukane porcje rosołowe, wkroić w dowolne plasterki marchew, korzeń selera oraz por pokrojony drobniej, całość zagotować zdjąć powstałe szumowiny, zmniejszyć ogień i na wolnym gotować do pół miękkości mięsa na porcjach. Gdy mięso jest już podgotowane wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie, liście laurowe, przyprawę uniwersalną oraz suszoną włoszczyznę i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków a w trakcie gotowania przygotować kapustę pekińską poszatkować ją na drobno.
  • zupa 2. Jak już ziemniaki w gotującym się wywarze są dość miękkie dodać przygotowana poszatkowaną kapustę pekińską, zamieszać chwilę pogotować i wsypać na kapustę kaszę jęczmienną. Całość gotować na małym ogniu do miękkości kapusty oraz dodanej kaszy jęczmiennej, można jeszcze według swego smaku doprawić przyprawą uniwersalną.
  • zupa 3. Gdy w gotującej się zupie kasza jest miękka i klejąca przygotować śmietanę a mianowicie rozprowadzić ją w kubku z cukrem oraz gorącym wywarem z zupy. Tak przygotowaną śmietanę wlać do gotującej się na wolnym ogniu zupy zamieszać i lekko zagotować. Na koniec gotowania dodać natkę pietruszki pokrojoną drobniej świeżą lub mrożoną wsypać majeranek zamieszać i przez chwilkę zagotować.
  • zupa 4. Ugotowana zupa roznosi zapach i aromat kapuściany po całym domu tak mocno że nie sposób jest się jej oprzeć. Jeżeli ktoś nie toleruje śmietany możną ja pominąć i ugotować zupę bez śmietany. Tak jak zaznaczyłam w opisie zupa z dodatkiem ziemniaków i kaszy jęczmiennej jest bardzo sycąca a dodany majeranek nie powoduje gazów po zjedzeniu zupki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować