Zupa z czernidłaków i czubajki kani

4.5 (171 ocen)

smakuje z łamanymi kawałkami chleba

Składniki:

  • 4 łyżki masła, cebula, 225 g pokrojonych jeszcze zamkniętych kapeluszy czernidłaka, roztarty ząbek czosnku, 900 ml gorącego rosołu z drobiu, 175 g obranych i pokrojonych w plasterki kapeluszy młodych kani, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czernidłaków i czubajki kani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozpuścić połowę masła, dodać pokrojoną cebulę i na umiarkowanym ogniu średnio zarumienić. Włożyć czernidłaki, czosnek i powoli dusić, aż grzyby puszczą sok. Wlać rosół, znów doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Grzyby przetrzeć przez sitko i włożyć z powrotem do garnka. Na patelni teflonowej rozpuścić resztę masła, dodać kanie i dusić do momentu, aż zaczną tracić barwę. Włożyć je do garnka z zupą. Wmieszać śmietanę, sok z cytryny i doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować