Flaczki z kani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew oczyszczamy i kroimy jedną w słupki a drugą ścieramy na tarce. Gotujemy ją w 1 l. wody 10 min..
Czyścimy i myjemy kanie (same kapelusze) a następnie kroimy w poprzek blaszek aby wyglądały jak flaczki.
2.Smarzymy pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli to dodajemy kanie i od czasu do czasu mieszamy, dusząc 5 min.
Do wywaru na marchewce wrzucamy kostki, grzyby, dolewamy wody i wsypujemy przyprawy.
3.Przygotowujemy zasmażkę: wsypujemy mąkę na rozgrzaną patelnie i prażymy, ąż się lekko zrumieni, następnie dodajemy masło i mieszamy. Po chwili rozprowadzamy zasmażkę szkl wywaru, wlewamy do flaków i gotujemy 10 min. Pod koniec gotowania dodać zmiażdżony czosnek.
Smacznego.
Komentarze