Flaczki z kani

4.47 (154 ocen)

  • 10 min

Flaczki są bardzo ciekawą propozycją, gdy ktoś nie wie co zrobić z kanii, a ma ochotę na coś szybkiego i smacznego.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 kanie,
    2 marchewki,
    1,5 cebuli,
    2 kostki rosołowe,
    2 łyżki mąki,
    1 łyżka masła,
    przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatałowa, imbir, czosnek, ziele angielski, liść laurowy.
Wystaw ocenę:

4.47 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaczki z kani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przemuś z największym znaleziskiem męża. 1. Marchew oczyszczamy i kroimy jedną w słupki a drugą ścieramy na tarce. Gotujemy ją w 1 l. wody 10 min..
    Czyścimy i myjemy kanie (same kapelusze) a następnie kroimy w poprzek blaszek aby wyglądały jak flaczki.
  • 2. Smarzymy pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli to dodajemy kanie i od czasu do czasu mieszamy, dusząc 5 min.
    Do wywaru na marchewce wrzucamy kostki, grzyby, dolewamy wody i wsypujemy przyprawy.
  • 3. Przygotowujemy zasmażkę: wsypujemy mąkę na rozgrzaną patelnie i prażymy, ąż się lekko zrumieni, następnie dodajemy masło i mieszamy. Po chwili rozprowadzamy zasmażkę szkl wywaru, wlewamy do flaków i gotujemy 10 min. Pod koniec gotowania dodać zmiażdżony czosnek.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kanie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować