Zapiekanka jęczmienna z pieczarkami

5 (3 ocen)

i na obiad i na kolację

Składniki:

  • 30 dkg kaszy jęczmiennej, 2 łyżki masła, 80 dkg pieczarek, cebula, 2 łyżki oleju, szklanka śmietany 18 %, jajko, 1/2 szklanki startego ostrego żółtego sera, sól, pieprz, łyżka oleju do naczynia żaroodpornego
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka jęczmienna z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę opłukać i zalać wodą w ilości równej dwukrotnej objętości kaszy i ugotować na sypko, dodając masło i sól.
  • 2. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę udusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Na końcu doprawić solą i pieprzem.
  • 3. W wysmarowanym olejem naczyniu ułożyć warstwę kaszy, na niej warstwę pieczarek i znów warstwę kaszy.
  • 4. Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem. Tą mieszanką zalać zapiekankę, posypać serem. Zapiekać, aż ser się zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować