Ptysie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki grubo pokroić. Rozgrzać patelnię i wlać olej. Na gorący tłuszcz włożyć przygotowane pieczarki, usmażyć, przyprawić solą i pieprzem.
2.Przygotować sos : masło rozgrzać, dodać mąkę, wymieszać. Zdjąć z ognia, stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając. Postawić na ogniu, zagotować. Ponownie zdjąć z ognia, dodać śmietanę wymieszaną z żółtkiem, sok z cytryny i sól, starannie wymieszać.
3.Ptysie ustawić w formie do zapiekania, wypełnić pieczarkami, nałożyć na nie gęsty sos, posypać startym na tarce serem wymieszanym z mieloną papryką.
4.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekać około 7 - 10 minut.
5.Smakują jako dodatek do barszczu czerwonego lub żurku.
Komentarze