Ptysie z pieczarkami

4.5 (187 ocen)

na 10 sztuk :

Składniki:

  • 10 pustych ptysiów, 20 dkg pieczarek, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, łyżka masła, 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany, sok z cytryny, mielona papryka, żółtko, 10 dkg sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ptysie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki grubo pokroić. Rozgrzać patelnię i wlać olej. Na gorący tłuszcz włożyć przygotowane pieczarki, usmażyć, przyprawić solą i pieprzem.
  • 2. Przygotować sos : masło rozgrzać, dodać mąkę, wymieszać. Zdjąć z ognia, stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając. Postawić na ogniu, zagotować. Ponownie zdjąć z ognia, dodać śmietanę wymieszaną z żółtkiem, sok z cytryny i sól, starannie wymieszać.
  • 3. Ptysie ustawić w formie do zapiekania, wypełnić pieczarkami, nałożyć na nie gęsty sos, posypać startym na tarce serem wymieszanym z mieloną papryką.
  • 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekać około 7 - 10 minut.
  • 5. Smakują jako dodatek do barszczu czerwonego lub żurku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować