zupa-flaczki z kani

4.48 (141 ocen)

  • 60 min

Kania. Bardzo smaczny i wszechstronny grzyb, choć wiele osób się go boi. Zrobiłam z niej przepyszną zupę, która wszystkich zachwyciła. Taka zupa wystarczy za cały obiad. jest aromatyczna i bardzo oryginalna w smaku. Nazwałam ją flaczkami, bo kawałki kani po ugotowaniu tak wyglądają.

  • 60 min

Składniki:

  • 4-5 dużych kapeluszy z kani
    2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
    cebula
    marchewka
    seler
    czosnek
    100 g boczku
    majeranek
    łyżka masła
    2 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    łyżka octu

Wystaw ocenę:

4.48 (141 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Flaczki

Zupa-flaczki z kani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion zagotować, dorzucić liście laurowe, ziele angielskie pieprz ziarnisty kolorowy, marchewkę, przypaloną na blasze cebulę, kawałek selera. Gotować.
  • 2. Kanie pokroić w paseczki (w poprzeczną stronę od blaszki), podgotowac a następnie podsmażyć na cebuli. Wrzucić do bulionu. Boczek podsmażyć z czosnkiem, powstałe skwarki także wrzucić do zupy. Dodać majeranek, pieprz, maggi, wegetę i ocet. Mąkę zarumienić na maśle, zalać zimną wodą i szybko wymieszać. Zasmażką zagęścić zupę.
  • 3. Wycisnąć na koniec czosnek. podawać z ziemniakami i zielona pietruszką.

Porady

Jeżeli do przygotowania tej zupy zrobiliśmy bulion z mięsa, mięso można obrać i także wrzucić do zupy, będzie bardziej syta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kanie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować