Zupa z cukinii z młodym szczawiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Świetna w smaku zupa, bardzo aromatyczna - wędzony boczek robi swoje :) Kwaśny szczaw jest tylko akcentem, równoważy słodycz marchewki i podsmażonej na maśle cukinii. Lubię zupy ze śmietaną, zwłaszcza te warzywne, ale oczywiście można ją pominąć.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 średniej wielkości cukinia
    mały pęczek lubczyku (1-2 gałązki)
    2 marchewki
    10 średnich , młodych ziemniaków
    ok. 20 listków młodego szczawiu
    3 liście świeżej bazylii + do posypania
    150 g. boczku wędzonego
    1 łyżka masła
    1,5 l. wody
    kilka łyżek śmietany 18% do zup i sosów
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z cukinii z młodym szczawiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewam wodę, dodaję boczek, lubczyk i posiekaną marchewkę. Gotuję wywar ok 30 minut. Wyjmuję boczek (można go zużyć np. do pasztecików lub krokietów). Cukinię kroję w małą kostkę, przekładam na patelnię z rozpuszczonym masłem, lekko solę i smażę aż się zarumieni. Podsmażoną dodaję do wywaru. Ziemniaki kroję w malutką kostkę i również dodaję do garnka. Gotuję zupę do miękkości ziemniaków, po czym dodaję posiekany szczaw z bazylią. Zagotowuję wszystko, doprawiam do smaku solą i pieprzem, wyłączam i dodaję śmietanę (ilość wg uznania). Podaję posypaną posiekaną świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować