Zupa warzywna ze szczawiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zdrowa i lekka zupa warzywna z dodatkiem szczawiu – to idealna propozycja na wiosenny i letni obiad. Zupa jest prosta i szybka do przygotowania. Młode warzywa nadają jej słodyczy, a szczaw lekko ją dokwasza. Polecam ugotowanie jej na domowym bulionie drobiowym.

  • 30 min

Składniki:

  • (4 porcje):
    • 50g szczawiu,
    • 1 kalarepka,
    • 1 cebula,
    • 2 młode marchewki,
    • 1 pietruszka,
    • 3-4 ziemniaki,
    • 5-6 szklanek wody lub bulionu,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Masło do smażenia,
    • 2-2,5 łyżki śmietany 18%,
    • Ewentualnie 3-4 łyżeczki mąki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa warzywna ze szczawiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczaw płuczemy i kroimy drobniej. Warzywa obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, a większe w półplasterki. Kalarepkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka.
    W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę, marchewkę i pietruszkę i obsmażamy je przez 3 minuty. Dodajemy ziemniaki i kalarepkę i smażymy kolejne 3 minuty. Zalewamy warzywa wodą lub bulionem i gotujemy zupę do miękkości warzyw około 20-25 minut. W między czasie doprawiamy zupę do smaku.
    Gdy warzywa będą miękkie dodajemy śmietanę i mieszamy. Możemy zupę też zagęścić mąką rozpuszczoną w kilku łyżkach zimnej wodzie. Dodajemy szczaw i zupę zdejmujemy z ognia.
    Życzę smacznego

Porady

1) Jeśli używamy wody to do zupy możemy dodać 1 łyżeczkę vegety. 2) Śmietanę najpierw łączymy z kilkoma łyżkami gorącego bulionu, następnie dodajemy do zupy i mieszamy. Należy uważać, aby śmietana się nie zważyła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Nowalijki Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować