Maślana zupa kapustna zakwaszona szczawiem

5 (8 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak przygotowaną zupę bardzo domownicy polubili. Jest pożywna, kwaskowa, aromatyczna i bardzo smaczna.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 70 g masła
    1 spora cebula
    1/4 średniej kapusty
    2 marchewki
    2 ząbki czosnku
    6 średnich ziemniaków
    1 pęczek szczawiu
    1 laska kiełbasy podwawelskiej
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 szczypty przyprawy harissa
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka przyprawy do mięs
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1,5 litra wody
    1/2 szklanki śmietany ukwaszonej 15%
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (8 ocen)

Zobacz również:

Zupa jarzynowa

Maślana zupa kapustna zakwaszona szczawiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Maślana zupa kapustna zakwaszona szczawiem 1. Warzywa obieram , myję . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebule , dodaję pokrojoną w plasterki marchewkę , przeciśnięty przez praskę czosnek , podsmażam , dodaje pokrojoną w plasterki kiełbasę , podsmażam , dodaję listki laurowe , ziele angielskie , posypuję przyprawą do mięs , harissą , podlewam wodą , mieszam , gotuję około 10 minut. Do całości dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę , gotuję ok . 15 minut do miękkości . Dodaję pokrojony w paski szczaw , majeranek , koperek , gotuję około 10 minut , zaprawiam śmietaną , doprowadzam do zagotowania , doprawiam solą i pieprzem.

Porady

Przed dodaniem szczawiu , wszystkie warzywa muszą być miękkie , inaczej nie dogotują się zakwaszone przez szczaw :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować