Zupa Szczawiowa

5 (170 ocen)

Moja wersja zupki szczawiowej . Aj,ja,jaj jaka pyszna mmm ;)

Składniki:

  • 2 pęczki szczawiu
    2,5l do 3,0 litrów wywaru (np.z rosołu)
    2 duże garście włoszczyzna (mrożona w paski) lub po 2 marchewki i 2 pietruszki -korzeń (pokroić sobie wg. własnego " widzi misie " )
    1/4 selera (korzeń)
    3 - 4 ziemniaczki
    150 g śmietana 18%
    2 łyzki mąki (mozna dac wiecej jak ktos lubi gęste zupy)
    1-2 ząbki czosnku (do smaku)
    3 jajka ugotowane na twardo (jak ktoś lubi mozna wiecej)
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieram,kroje w kostke,myję i wrzucam do wywaru razem z obranym selerem , dwoma zabkami czosnku i włoszczyzną .Gotuję na wolnym ogniu do miękkości ziemniaczków.
  • 2. W miedzy czasie myję pod bieżącą wodą szczaw.Osuszam go i kroje w paski. Gdy ziemniaczki i warzywa już sa miękkie,dodaję szczaw i gotuję jeszcze około 15 minut żeby zielsko puściło smak.
  • 3. Po tym czasie łaczę mąkę z odrobiną wody i śmietany,hartuję z odrobinką goracej zupki i wlewam do całości. Gotuje jeszcze 5 minutek i rozlewam do miseczek. Do podanej zupki kroimy jajo i zjadamy:ze smakiem )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować