Zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

  • 35 min

Palce lizać !

  • 35 min

Składniki:

  • -słoik przecier szczawiowy 300g
    -1,5 litra bulionu warzywnego
    -3 średnie ziemniaki
    -1 marchewka
    -3 jajka ugotowane na twardo
    -1 łyżeczka musztardy
    3 łyżki śmietany 30%
    -1 łyżeczka cukru
    -sól, pieprz
    -1 łyżka masła
    -1 łyżeczka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wlewamy do garnka bulion warzywny i zagotowujemy.
    Obieramy ziemniaki i marchewkę i kroimy w kostkę dodajemy do bulionu, gotujemy aż będą miękkie.W między czasie gotujemy jajka na twardo, jak się ugotują studzimy pod zimną wodą i obieramy ze skorupki i kroimy na kawałki.Dodajemy do bulionu szczaw ze słoiczka.Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i musztardą.
  • 2. Robimy zasmażkę: roztapiamy masło i dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy energicznie mieszając i dodajemy trochę bulionu z zupy, całość wlewamy z powrotem do zupy.Ściągamy zupę z ognia i dodajemy 3 łyżki śmietany.
    Wylewamy do miseczek i podajemy z pokrojonymi jajkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować