Ciasto truskawkowa pychotka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto idealne w sezonie truskawkowym i podczas upałów, jak znalazł,

  • 60 min

Składniki:

  • Spód:
    -125 g margaryny
    -300 g herbatników
    -50 ml mleka
    -1 tabliczka białej czekolady
    Krem truskawkowy:
    -500 ml śmietanki 30%
    -3 galaretki truskawkowe
    -300 ml gorącej wody
    Mus truskawkowy:
    -1 kg truskawek
    -2 galaretki truskawkowe
    -1 łyżeczki żelatyny
    Krem śmietankowy:
    -500 ml śmietanki 30%
    -1 cukier waniliowy
    -1/4 szklanki gorącej wody
    -3 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    -kilka biszkoptów okrągłych
    -kilka truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto truskawkowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić w rondelku razem z czekoladą. Wymieszać razem z pokruszonymi herbatnikami i mlekiem. Gotowy spód wyłożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do lodówki.
  • image-0amnuld 2. Śmietankę ubić na sztywno. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Do ubitej śmietanki wlewać małym strumykiem galaretki jednocześnie miksując do uzyskania jednolitego kremu. Krem wyłożyć na spód ciasta następnie na krem ułożyć biszkopty i ponownie włożyć ciasto do lodówki tak aby krem stężał.
  • 3. truskawki zmiksować i wlać do rondla następnie podgrzewać do niemalże zagotowania.Wsypujemy galaretki(proszek) i żelatynę mieszamy intensywnie do rozpuszczenia się proszków. Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzony mus wlewamy na biszkopty i odkładamy do lodówki.
  • 4. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier waniliowy i krótko miksujemy do połączenia składników.
    Do przestudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę ubitej śmietanki, mieszamy i jednym ruchem wlewamy ją do całości kremu jednocześnie miksując na najszybszych obrotach. Krem wykładamy na stężały mus truskawkowy, wygładzamy powierzchnię, schładzamy w lodówce. Na górę układamy połówki truskawek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować