Ciasto truskawkowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić w rondelku razem z czekoladą. Wymieszać razem z pokruszonymi herbatnikami i mlekiem. Gotowy spód wyłożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do lodówki.
2.Śmietankę ubić na sztywno. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Do ubitej śmietanki wlewać małym strumykiem galaretki jednocześnie miksując do uzyskania jednolitego kremu. Krem wyłożyć na spód ciasta następnie na krem ułożyć biszkopty i ponownie włożyć ciasto do lodówki tak aby krem stężał.
3.truskawki zmiksować i wlać do rondla następnie podgrzewać do niemalże zagotowania.Wsypujemy galaretki(proszek) i żelatynę mieszamy intensywnie do rozpuszczenia się proszków. Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzony mus wlewamy na biszkopty i odkładamy do lodówki.
4.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier waniliowy i krótko miksujemy do połączenia składników.
Do przestudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę ubitej śmietanki, mieszamy i jednym ruchem wlewamy ją do całości kremu jednocześnie miksując na najszybszych obrotach. Krem wykładamy na stężały mus truskawkowy, wygładzamy powierzchnię, schładzamy w lodówce. Na górę układamy połówki truskawek.
Komentarze