REKLAMA

Ciasto truskawkowa pychotka

wyświetlono: 605 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Ciasto idealne w sezonie truskawkowym i podczas upałów, jak znalazł,

opublikowany: 27.06.2016
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • Spód:
    -125 g margaryny
    -300 g herbatników
    -50 ml mleka
    -1 tabliczka białej czekolady
    Krem truskawkowy:
    -500 ml śmietanki 30%
    -3 galaretki truskawkowe
    -300 ml gorącej wody
    Mus truskawkowy:
    -1 kg truskawek
    -2 galaretki truskawkowe
    -1 łyżeczki żelatyny
    Krem śmietankowy:
    -500 ml śmietanki 30%
    -1 cukier waniliowy
    -1/4 szklanki gorącej wody
    -3 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    -kilka biszkoptów okrągłych
    -kilka truskawek
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Jak zrobić Ciasto truskawkowa pychotka?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić w rondelku razem z czekoladą. Wymieszać razem z pokruszonymi herbatnikami i mlekiem. Gotowy spód wyłożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do lodówki.
  • image-0amnuld 2. Śmietankę ubić na sztywno. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Do ubitej śmietanki wlewać małym strumykiem galaretki jednocześnie miksując do uzyskania jednolitego kremu. Krem wyłożyć na spód ciasta następnie na krem ułożyć biszkopty i ponownie włożyć ciasto do lodówki tak aby krem stężał.
  • 3. truskawki zmiksować i wlać do rondla następnie podgrzewać do niemalże zagotowania.Wsypujemy galaretki(proszek) i żelatynę mieszamy intensywnie do rozpuszczenia się proszków. Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzony mus wlewamy na biszkopty i odkładamy do lodówki.
  • 4. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier waniliowy i krótko miksujemy do połączenia składników.
    Do przestudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę ubitej śmietanki, mieszamy i jednym ruchem wlewamy ją do całości kremu jednocześnie miksując na najszybszych obrotach. Krem wykładamy na stężały mus truskawkowy, wygładzamy powierzchnię, schładzamy w lodówce. Na górę układamy połówki truskawek.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Paulina Sygnat 17190923_1360977880629439_8442357122035121274_n

Tort Truskawkowa Pychotka

Pyszny tort bananowo truskawkowy.

kategoria: Ciasta opublikowany: 19.12.2017 | wyświetlono: 362 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ewelina Marcin Ewelina Marcin

Tortowa pychotka truskawkowa

Pyszny torcik truskawkowy:)

kategoria: torty Desery opublikowany: 11.06.2013 | wyświetlono: 1044 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE