Ciasto Oczy carycy z kremem cappuccino

4.49 (187 ocen)

  • 2 godz.

Cappuccino i biszkopciki nasączone kawą i likierem kawowym w połączeniu tworzą niezwykłe kawowe doznanie

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto jasne:
    -1 i 1/4 szklanki cukru
    -1 szklanka mąki ziemniaczanej
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    -1/3 szklanki oleju
    -7 białek
    -1 łyżeczka octu
    ciasto ciemne:
    -2 jajka
    -7 żółtek
    -6 łyżek cukru
    -5 łyżek mąki pszennej
    -2 łyżki kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1/3 szklanki oleju
    Krem:
    -1/2 l mleka
    -50 g mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka mąki pszennej
    -4 łyżki cukru
    -5 łyżek cappuccino o smaku latte macchiatto
    -1 jajko
    -200 g masła
    Ponadto:
    5 łyżek likieru kawowego
    150 ml naparu z kawy
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów
    2 dowolne galaretki (ja użyłam cytrynową)
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto oczy carycy z kremem cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne - Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej oraz ocet. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
  • 2. Ciasto ciemne - Żółtka z cukrem utrzeć na jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać olej a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Ciasta wylewać na przemian, raz ciemne raz jasne, do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w temperaturze 180°C, następnie wystudzić i przekroić na pół.
  • 3. Krem - jajko i cukier zmiksować na puszystą masę, dodać 1/2 szklanki mleka oraz obie mąki. Pozostałe mleko zagotować a następnie dodać mieszankę i gotować do zgęstnienia, wystudzić. Budyń zmiksować z masłem i cappuccino na puszysty krem.
  • 4. Likier kawowy wymieszać z naparem z kawy a następnie nasączyć nim biszkopty.
    Obie galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia.Dolny blat ciasta posmarować połową kremu następnie ułożyć nasączone biszkopty i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić do całkowitego stężenia a następnie rozsmarować pozostały krem. Przykryć drugim blatem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować