-1 kg buraków
-2 l bulionu
-2 duże ząbki czosnku
-ocet winny do smaku
-sól pieprz do smaku
-4 duże ziemniaki
-125 ml soku malinowego
-3 duże łyżki kwaśnej śmietany
Barszcz czerwony z sokiem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wywar zagotować. buraki obrać i zetrzeć na tarce.Do gotującego wywaru wrzucić buraki obrany czosnek i ocet.
2.Całość zamieszać, zmniejszyć ogień i chwilkę na bardzo małym ogniu pogotować. Barszcz ma tylko delikatnie mrugać, nie może się intensywnie gotować, bo zrudzieje.
3.ziemniaki obrać pokroić w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie. Do barszczu dodać sok malinowy i ziemniaki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. w osobnym naczyniu zahartować śmietanę z barszczem dodać do zupy i zamieszać.
Komentarze