Zupa solianka

  • wyświetlono: 25102 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 1

Zupa solianka to wspaniały pomysł na pożywny obiad. Zainspirowana przepisem Magdy Gessler z kuchennych rewolucji zrobiłam wersję po swojemu. Zupa solianka z rodowodem rosyjsko -ukraińskim, niespotykana w smaku, mocno kwaśna, dość ostra, bardzo mięsna, sycąca i niespodziewanie pyszna. Szczerze polecam. Sprawdź, jak zrobić zupę soliankę!

1545998009610
  • 8 porcje
  • 90min

Składniki

proporcje na garnek 4 - litrowy :
ok. 350 g wołowiny z kością
ok. 450 g łopatki wp
250 g boczku wędzonego
250 g kiełbasy typu śląska
3 średnie marchewki + 1 pietruszka + 1/3 selera + 1 mniejszy por
3 średnie cebule + 5 ząbków czosnku + 3 pomidory bez skórki + 2 łyżki masła + 190 g przecieru pomidorowego
6 ogórków kiszonych obranych ze skórki
szklanka zalewy z ogórków
sól, pieprz mielony, ziele angielskie, liście laurowe do smaku
posiekana nać pietruszki i po łyżce gęstej kwaśnej śmietany dodanych na każdy talerz
ew. zasmażka z 1 łyżki smalcu i 1 łyżki mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa solianka

  • image-0knmww81. Mięso zalać zimną wodą ( 2,5 l ), dodać sól, ziele, liście laurowe, gotować pod przykryciem aż będzie w miarę miękkie, potem wyjąć i pokroić na kawałki i wrzucić do wywaru.
    Dodać marchew, pietruszkę, seler pokrojone w kostkę i por pocięty w talarki, dalej gotować na małym ogniu.

    Cebulę pokroić w kostkę i razem z poszatkowanym czosnkiem i pokrojonymi pomidorami przesmażyć na maśle,
  • image-22dtokm2. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i pod koniec przecier pomidorowy, chwilę poddusić i dodać do garnka.

    Teraz przesmażyć pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę i również dorzucić do zupy.
    Wlać zalewę z ogórków, doprawić do smaku, zupa powinna być wyrazista kwaśno - słona i dość gęsta, dlatego w razie potrzeby zaklepać zasmażką sporządzoną z 1 łyżki smalcu i mąki.

    Na talerzu położyć kleks z kwaśnej gęstej śmietany i posypać posiekaną natką pietruszki.

    Solianka świetnie smakuje po prostu z pieczywem.

    Smacznego !

Solianka – przepis oryginalny

Solianka to rosyjska zupa, która zyskała popularność także poza Rosją. Niektórzy twierdzą jednak, że najlepszą soliankę zjemy na Ukrainie. To gęsta, zawiesista zupa, pełna smakowitych mięsnych i warzywnych kąsków. W naszym przepisie solianka przygotowywana jest na bazie wywaru mięsnego, ponieważ to właśnie najpopularniejsza wersja tej zupy. Możecie jednak z powodzeniem przyrządzić ją na bulionie rybnym lub wegetariańskim. To właśnie solianka rybna była w przeszłości jedzona częściej.

Solianka mięsna pysznie smakuje również z dodatkiem grzybów. Warto eksperymentować i dodawać do niej na przykład borowiki czy podgrzybki, ale jeśli nie macie tego typu grzybów, dorzućcie do zupy chociaż kilka pieczarek. Jeśli lubicie kwaśny smak, można dorzucić do zupy nieco kiszonej kapusty. Innym pomysłem z kolei jest dodanie do solianki oliwek lub kaparów – mają smak, który świetnie pasuje do tej zupy.

Solianka – zupa rosyjska

Zupa solianka to typowe danie jednogarnkowe. Do jej przygotowania warto użyć większego garnka, ze względu na sporą ilość dodatków. Koniecznie też gotujmy zupę pod przykryciem na małym ogniu, dzięki temu będzie bardziej aromatyczna.

Solianka to zupa, która ma bardzo charakterystyczny smak. Powinna być esencjonalna i intensywna, co uzyskamy długo ją gotując. Solianka ma kwaśno-słony smak, a jeśli chcecie, żeby była gęstsza można dodać do niej zasmażkę, ale nie jest to obowiązek. Jak serwować soliankę? Przyda się waza do zupy. Najlepiej postawić wazę z zupą na środku stołu i pozwolić domownikom i gościom samemu się częstować. W osobnym naczyniu na stole powinna znaleźć się gęsta śmietana – solianka zwykle podawana jest właśnie z łyżką śmietany – oraz drobno posiekana natka pietruszki lub koperek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsodanie jednogarnkowetania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatazupaobiadsoliankaprzepis_miesiąca1000Geslerzupa soliankasolianka zupa

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana na bazie podsmażanych...

image-0jqa943

Dodane przez: Ewelina Marcin

Zupa gyros

Niezwykle aromatyczna, sycąca zupa...

Zupa węgierska, zupa gulaszowa

Dodane przez: AnetaJ

Zupa węgierska, zupa gulaszowa

To pyszna węgierska zupa, która...

Zupa ogonowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa ogonowa

Dawniej zupa ogonowa uchodziła...

gulaszowa

Dodane przez: Klaudia0318

Zupa gulaszowa

Na rozgrzanie w te jesienne chłodne...

zupa

Dodane przez: anette08

ZUPA HAMBURGEROWA

AMERYKAŃSKA ZUPA UWIELBIANA PRZEZ...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE