Zupa solianka

4.6 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Zupa solianka to wspaniały pomysł na pożywny obiad. Zainspirowana przepisem Magdy Gessler z kuchennych rewolucji zrobiłam wersję po swojemu. Zupa solianka z rodowodem rosyjsko -ukraińskim, niespotykana w smaku, mocno kwaśna, dość ostra, bardzo mięsna, sycąca i niespodziewanie pyszna. Szczerze polecam. Sprawdź, jak zrobić zupę soliankę!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • proporcje na garnek 4 - litrowy :
    ok. 350 g wołowiny z kością
    ok. 450 g łopatki wp
    250 g boczku wędzonego
    250 g kiełbasy typu śląska
    3 średnie marchewki + 1 pietruszka + 1/3 selera + 1 mniejszy por
    3 średnie cebule + 5 ząbków czosnku + 3 pomidory bez skórki + 2 łyżki masła + 190 g przecieru pomidorowego
    6 ogórków kiszonych obranych ze skórki
    szklanka zalewy z ogórków
    sól, pieprz mielony, ziele angielskie, liście laurowe do smaku
    posiekana nać pietruszki i po łyżce gęstej kwaśnej śmietany dodanych na każdy talerz
    ew. zasmażka z 1 łyżki smalcu i 1 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.6 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania jednogarnkowe

Zupa solianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0knmww8 1. Mięso zalać zimną wodą ( 2,5 l ), dodać sól, ziele, liście laurowe, gotować pod przykryciem aż będzie w miarę miękkie, potem wyjąć i pokroić na kawałki i wrzucić do wywaru.
    Dodać marchew, pietruszkę, seler pokrojone w kostkę i por pocięty w talarki, dalej gotować na małym ogniu.

    Cebulę pokroić w kostkę i razem z poszatkowanym czosnkiem i pokrojonymi pomidorami przesmażyć na maśle,
  • image-22dtokm 2. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i pod koniec przecier pomidorowy, chwilę poddusić i dodać do garnka.

    Teraz przesmażyć pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę i również dorzucić do zupy.
    Wlać zalewę z ogórków, doprawić do smaku, zupa powinna być wyrazista kwaśno - słona i dość gęsta, dlatego w razie potrzeby zaklepać zasmażką sporządzoną z 1 łyżki smalcu i mąki.

    Na talerzu położyć kleks z kwaśnej gęstej śmietany i posypać posiekaną natką pietruszki.

    Solianka świetnie smakuje po prostu z pieczywem.

    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Notka redakcyjna

NOTKA REDAKCYJNA

Solianka – przepis oryginalny

Solianka to rosyjska zupa, która zyskała popularność także poza Rosją. Niektórzy twierdzą jednak, że najlepszą soliankę zjemy na Ukrainie. To gęsta, zawiesista zupa, pełna smakowitych mięsnych i warzywnych kąsków. W naszym przepisie solianka przygotowywana jest na bazie wywaru mięsnego, ponieważ to właśnie najpopularniejsza wersja tej zupy. Możecie jednak z powodzeniem przyrządzić ją na bulionie rybnym lub wegetariańskim. To właśnie solianka rybna była w przeszłości jedzona częściej.

Solianka mięsna pysznie smakuje również z dodatkiem grzybów. Warto eksperymentować i dodawać do niej na przykład borowiki czy podgrzybki, ale jeśli nie macie tego typu grzybów, dorzućcie do zupy chociaż kilka pieczarek. Jeśli lubicie kwaśny smak, można dorzucić do zupy nieco kiszonej kapusty. Innym pomysłem z kolei jest dodanie do solianki oliwek lub kaparów – mają smak, który świetnie pasuje do tej zupy.

Solianka – zupa rosyjska

Zupa solianka to typowe danie jednogarnkowe. Do jej przygotowania warto użyć większego garnka, ze względu na sporą ilość dodatków. Koniecznie też gotujmy zupę pod przykryciem na małym ogniu, dzięki temu będzie bardziej aromatyczna.

Solianka to zupa, która ma bardzo charakterystyczny smak. Powinna być esencjonalna i intensywna, co uzyskamy długo ją gotując. Solianka ma kwaśno-słony smak, a jeśli chcecie, żeby była gęstsza można dodać do niej zasmażkę, ale nie jest to obowiązek. Jak serwować soliankę? Przyda się waza do zupy. Najlepiej postawić wazę z zupą na środku stołu i pozwolić domownikom i gościom samemu się częstować. W osobnym naczyniu na stole powinna znaleźć się gęsta śmietana – solianka zwykle podawana jest właśnie z łyżką śmietany – oraz drobno posiekana natka pietruszki lub koperek.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować