Rosyjska zupa solianka

4.5 (142 ocen)

  • 60 min

Zupa jest bardzo treściwa i sycąca. Warto ją przygotować, bo jest bardzo smaczna. Polecam gorąco!!!

  • 60 min

Składniki:

  • 30 dag wołowiny
    30 dag łopatki wieprzowej
    50 g suszonych grzybów leśnych
    25 dag kiełbasy cienkiej
    15 dag boczku wędzonego
    1 marchewka
    1/2 korzenia pietruszki
    1/2 pora
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    4 ogórki kiszone
    200 ml zalewy z ogórków kiszonych
    2 liście laurowe
    3 ziarnka ziela angielskiego
    1 łyżka przyprawy uniwersalnej
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    oliwa
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosyjska zupa solianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wołowe i wieprzowe kroimy w grubszą kostkę. Przekładamy do garnka. Dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę uniwersalną. Wlewamy 2 litry wody. Gotujemy na małym ogniu 30 minut.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę oraz pora kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy do zupy. Gotujemy 30 minut. Boczek kroimy w kostkę, natomiast kiełbasę w półplasterki. Razem podsmażamy na oliwie i wrzucamy do zupy. Ogórki kroimy w kostkę. Razem z zalewą dodajemy do zupy.
  • 3. Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę. Dodajemy do zupy. Na końcu do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy 15 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować