Zupa rybna – jaką rybę wybrać?

Zastanawiacie się, jaką rybę wybrać,  aby powstała najsmaczniejsza zupa rybna. Przede wszystkim ryba powinna być świeża. Nie powinna odrzucać przykrym zapachem, jej skóra powinna być sprężysta i błyszcząca, jej oczy powinny być szkliste a nie mętne czy z białym nalotem. Świeżość ryby rozpoznamy również po skrzelach, które powinni być różowo-czerwone. Taka ryba jest gwarancją, że zupa rybna zachwyci smakiem i zapachem.

 

Zupa rybna – smaki z całego świata

Zupa rybna w Polsce najczęściej przygotowywana jest z okazji postnego piątku lub po udanym pójściu ryby.  Zupa rybna z dorszem, ucha – rosyjska zupa rybna, zupa rybna ze szczupaka i zupa rybna z pstrąga to przykłady, którymi, w naszych uwarunkowaniach geograficznych, zajadają się smakosze. W usze wykorzystuje się głowę i ogon karpia. Niekiedy spotkać można halaszle – węgierską zupę rybną  na bazie filetu z maruny. Natomiast zupa rybna bouillabaisse to danie pochodzące z kuchni francuskiej. Bazuje na halibucie, do którego dodawane są krewetki. Pozostałe dodatki są typowo polskie ze smakowym twistem w postaci kurkumy. Poza smakami bliskimi Europie, można zaszaleć i przygotować egzotyczne rarytasy, których składniki pochodzą z Tajlandii. Wtedy użyjecie mleczka kokosowego, świeżego imbiru, plasterków chili i oleju sezamowego. Całość zaostrzycie pasta curry, zrównoważycie kwaskiem z soku z limonki  oraz ozdobicie świeżą natka kolendry.