REKLAMA

Solianka

wyświetlono: 143 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Solianka zwana także solanką. Która nazwa jest poprawna tak naprawdę nie wiem, ale gdy pierwszy raz spotkałam się z tym przepisem to wtedy mówiono właśnie solianka i tak u mnie zostało. Bardzo sycąca aromatyczna zupa z typu gulaszowych. U mnie najczęściej jest gotowana po świętach, bo świetnie można w niej wykorzystać nadmiar mięs, kiełbasy i wędlin.

opublikowany: 07.06.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 60 min

Składniki:

  • około 500 gramów mięsa wieprzowego (wykorzystałam karkówkę i łopatkę)
    Około 400 gramów wędlin( np. kiełbasy śląskiej, szynki wędzonej i boczku wędzonego)
    4-5 ogórków kiszonych
    1 duża cebula
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    4-5 kulek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    2 ząbki czosnku
    papryka słodka
    pieprz
    Kilka łyżek zalewy z ogórków kiszonych
    Opcjonalnie
    mały słoiczek pieczarek marynowanych
    oliwki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę i oprószamy solą papryką i pieprzem, następnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu gdy mięso się przyrumieni dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę chwilę smażymy.
    Wlewamy około 1 litra wody lub dowolnego bulionu dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, drobno posiekany czosnek. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie.
  • 2. Wędliny, boczek kroimy w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy do garnka.
    Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewę z ogórków i ogórki pokrojone w paseczki (opcjonalnie pieczarki i oliwki pokrojone na połowę). W razie potrzeby uzupełniamy płyn.
    Gotujemy jeszcze około 10 -15 minut aby smaki się połączyły .
  • 3. Zupę można zagęścić niewielką ilością mąki. Podajemy z plasterkiem cytryny i śmietaną.

Porady

Zupę najlepiej posolić na koniec gotowania w zależności jakich wędlin użyjemy. Boczek i szynki wędzone czy ogórki kiszone są zazwyczaj dość słone. Zamiast ogórków kiszonych można użyć konserwowych.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kml lanckoronska

Solianka

Tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej w mojej wersji. Na obiad lub kolację. Doskonale nadaje się też na przyjęcie.

kategoria: Zupy Dania jednogarnkowe opublikowany: 22.03.2018 | wyświetlono: 681 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Solianka

Solianka czyli mocno mięsna zupa

kategoria: Zupy opublikowany: 16.03.2011 | wyświetlono: 932 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE