PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874zupa jarzynowa z lanymi kluseczkamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0001/77/f68f62a238f9eb34e01a4ec9a72189b016a7c108.jpeg20461536http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zupa-jarzynowa-z-lanymi-kluseczkami
porcja z kurczaka na wywar (u mnie filet),
paczka mrozonej mieszanki warzywnej, u mnie wiosenna, 450 gram
3 srednie ziemniaki,
śmietana kwasna 18% 2 łyzki,
przyprawa uniwersalna, sól, pieprz,
koperek siekany,
jajo,
2 lub 3 czubate łyzki mąki, szczypta soli
Sposób przygotowania przepisu:
zupa jarzynowa z lanymi kluseczkami
1.
Fileta ugotować z przyprawami do miękkości, nastepnie wyjmujemy mięsko, wsypujemy mieszankę i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy około 15 minut na srednim ogniu, jajo rozrabiamy w garnuszku lub kubeczku z mąką i szczyptą soli (ciasto ma byc gęste, ale wciąz lejące). Małymi porcjami wlewamy ciasto z łyzki do gotującej się zupki, po wypłynięciu potrzebuja około 2 minut, by byc gotowe. Zupkę zestawiamy z ognia, zabielamy zahartowaną śmietaną. Mięsko kroimy w kostkę i wrzucamy do zupki, na talerzach posypujemy obficie siekanym koperkiem.
Komentarze