zupa jarzynowa z lanymi kluseczkami

4.95 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

szybka domowa zupka, wzbogacona sycącymi kluseczkami

  • 30 min

Składniki:

  • porcja z kurczaka na wywar (u mnie filet),
    paczka mrozonej mieszanki warzywnej, u mnie wiosenna, 450 gram
    3 srednie ziemniaki,
    śmietana kwasna 18% 2 łyzki,
    przyprawa uniwersalna, sól, pieprz,
    koperek siekany,
    jajo,
    2 lub 3 czubate łyzki mąki, szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.95 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kluski

Zupa jarzynowa z lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta ugotować z przyprawami do miękkości, nastepnie wyjmujemy mięsko, wsypujemy mieszankę i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy około 15 minut na srednim ogniu, jajo rozrabiamy w garnuszku lub kubeczku z mąką i szczyptą soli (ciasto ma byc gęste, ale wciąz lejące). Małymi porcjami wlewamy ciasto z łyzki do gotującej się zupki, po wypłynięciu potrzebuja około 2 minut, by byc gotowe. Zupkę zestawiamy z ognia, zabielamy zahartowaną śmietaną. Mięsko kroimy w kostkę i wrzucamy do zupki, na talerzach posypujemy obficie siekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować