REKLAMA

Zupa gulasz z lanymi kluseczkami

wyświetlono: 2029 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Ta zupa gulasz pełna mięsa, warzyw i klusek lanych przypadnie do gustu każdemu. Rozgrzewa, syci i wspaniale smakuje. Polecam na jesienny czy zimowy obiad.

opublikowany: 24.10.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 60 min

Składniki:

  • 800 gram udźca z indyka
    2 cebule
    3-4 ząbki czosnku
    3-4 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka papryki słodkiej, ostrej i wędzonej
    1 łyżka (płaska) soli
    1/2 łyżeczki kminku ( jeśli lubisz)
    pieprz do smaku
    2 papryki zielona i czerwona
    mała cukinia
    puszka krojonych pomidorów
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

    2-3 łyżki oleju do smażenia

    Kluseczki lane:
    jajko
    3/4 szklanki mąki ( u mnie orkiszowa)
    sól
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    odrobina wody
Ocena:

(średnia 4.5 z 168 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Zupa gulasz z kluseczkami lanymi 1. Mięso pokroić na małe kawałki. Rozgrzej na patelni olej i obsmaż mięso partiami na rumiano. Przełóż do dużego garnka. Pokrój cebulę w piórka obsmaż razem z czosnkiem. Dodaj do mięsa. Wlej wodę do 3/4 wysokości garnka. Dodaj przyprawy. Gotuj ok. 45 minut. Następnie dodaj pokrojone papryki gotuj 15 minut. Dodaj pomidory w puszcze i koncentrat pomidorowy. Dodaj pokrojoną cukinię. Ze składników na kluseczki zrób geste ciasto i kładź do gotującej się zupy. Całość dopraw pieprzem. Posyp natką.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: capri capri

zupa jarzynowa z lanymi kluseczkami

szybka domowa zupka, wzbogacona sycącymi kluseczkami

kategoria: Zupy Kluski opublikowany: 12.03.2013 | wyświetlono: 25730 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE