Zupa, choć pyszna, jedynie dla dorosłych. Jest to jarzynowa wersja pomidorówki, w tym wypadku z dodatkiem świeżych pomidorów. Danie aromatyczne, o zdecydowanym smaku.
Składniki:
4 większe pomidory (łącznie 550g)
4 większe ziemniaki (łącznie 400g)
3 średnie patisony (łącznie 300g)
4 nieduże marchewki (łącznie 200g)
1/3 małego selera (100g)
12 cm-owy kawałek pora
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki masła
5 szklanek bulionu warzywnego
1 szklanka jasnego piwa
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
1 łyżeczka kminku mielonego
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
jogurt naturalny typu greckiego do przybrania (ilość wg uznania)
Zupa pomidorowo-jarzynowa na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać posiekanego pora, wsypać obie papryki w proszku oraz kminek. Podgrzewać 5 min, mieszając.
2.Następnie oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Powoli wlać bulion. Mieszając, zagotować. Ziemniaki, marchewkę i seler obrać. Ziemniaki i seler pokroić w kostkę, marchewkę w plastry. Patisony pokroić w cząstki. Warzywa włożyć do bulionu.
3.Pomidory pokroić w kostkę i również dodać do zupy. Całość gotować do miękkości (20 - 25 min).
4.Następnie do zupy wlać piwo, dodać miętę - zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem i kolorowym pieprzem.
Każdą porcję zupy doprawić kleksem jogurtu.
Komentarze