Zupa pomidorowo-jarzynowa na piwie

0 (0 ocen)

Zupa, choć pyszna, jedynie dla dorosłych. Jest to jarzynowa wersja pomidorówki, w tym wypadku z dodatkiem świeżych pomidorów. Danie aromatyczne, o zdecydowanym smaku.

Składniki:

  • 4 większe pomidory (łącznie 550g)
    4 większe ziemniaki (łącznie 400g)
    3 średnie patisony (łącznie 300g)
    4 nieduże marchewki (łącznie 200g)
    1/3 małego selera (100g)
    12 cm-owy kawałek pora
    2 łyżki posiekanej mięty
    2 łyżki masła
    5 szklanek bulionu warzywnego
    1 szklanka jasnego piwa
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    1 łyżeczka kminku mielonego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
    jogurt naturalny typu greckiego do przybrania (ilość wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa Piwa Przystawki

Zupa pomidorowo-jarzynowa na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa pomidorowo-jarzynowa na piwie 1. W garnku rozpuścić masło, dodać posiekanego pora, wsypać obie papryki w proszku oraz kminek. Podgrzewać 5 min, mieszając.
  • Zupa pomidorowo-jarzynowa na piwie 2. Następnie oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Powoli wlać bulion. Mieszając, zagotować. Ziemniaki, marchewkę i seler obrać. Ziemniaki i seler pokroić w kostkę, marchewkę w plastry. Patisony pokroić w cząstki. Warzywa włożyć do bulionu.
  • Zupa pomidorowo-jarzynowa na piwie 3. Pomidory pokroić w kostkę i również dodać do zupy. Całość gotować do miękkości (20 - 25 min).
  • Zupa pomidorowo-jarzynowa na piwie 4. Następnie do zupy wlać piwo, dodać miętę - zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem i kolorowym pieprzem.
    Każdą porcję zupy doprawić kleksem jogurtu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować