Zupa jarzynowa z sezamowymi kluskami kładzionymi

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kolorowa zupa warzywna z dominacją brokuła oraz dodatkiem aromatycznych świeżych ziół i smacznymi sezamowymi kluseczkami. Zdrowa i pożywna potrawa, prosta w przygotowaniu i efektowna.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kluski kładzione:
    4 łyżki mąki pszennej
    3 jajka
    2 łyżki prażonych ziaren sezamu białego
    szczypta soli

    Zupa:
    1 średniej wielkości brokuł (375 g)
    3 większe obrane ziemniaki (łącznie 300 g)
    3 grube łodygi selera naciowego (łącznie 200 g)
    1 duży pomidor (200 g)
    1 większa obrana marchewka (120 g)
    1 większa biała cebula (100 g)
    ½ średniej wielkości czerwonej papryki (sam miąższ – 90 g)
    3 ząbki czosnku
    1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
    1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
    2 – 3 łyżki oliwy lub oleju
    8 szklanek bulionu warzywnego
    1 łyżeczka curry w proszku
    ½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki cynamonu mielonego
    ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa jarzynowa z sezamowymi kluskami kładzionymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa jarzynowa z sezamowymi kluskami kładzionymi 1. Składniki przeznaczone na kluski wymieszać i pozostawić na czas przygotowania zupy.
    W szerokim garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, drobno pokrojony seler i pokrojoną w kostkę paprykę. Wsypać curry, owoce kolendry, cynamon i obie papryki w proszku. Smażyć 5 min, mieszając.
  • Zupa jarzynowa z sezamowymi kluskami kładzionymi 2. Dołożyć pokrojone na małe kawałki następujące warzywa – brokuła, ziemniaki i marchewkę, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Składniki zalać bulionem i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 min.
  • Zupa jarzynowa z sezamowymi kluskami kładzionymi 3. Po tym czasie dodać drobno pokrojonego pomidora i posiekane zioła – gotować kolejne 10 min.
  • Zupa jarzynowa z sezamowymi kluskami kładzionymi 4. Na gotującą się zupę kłaść za pomocą łyżeczki deserowej porcje przygotowanego ciasta. W międzyczasie zamieszać, by kluski się nie skleiły. Potrawę gotować jeszcze 2 – 3 min od momentu ponownego zawrzenia. Na końcu zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować