Kolorowa zupa warzywna z dominacją brokuła oraz dodatkiem aromatycznych świeżych ziół i smacznymi sezamowymi kluseczkami. Zdrowa i pożywna potrawa, prosta w przygotowaniu i efektowna.
Zupa jarzynowa z sezamowymi kluskami kładzionymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki przeznaczone na kluski wymieszać i pozostawić na czas przygotowania zupy.
W szerokim garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, drobno pokrojony seler i pokrojoną w kostkę paprykę. Wsypać curry, owoce kolendry, cynamon i obie papryki w proszku. Smażyć 5 min, mieszając.
2.Dołożyć pokrojone na małe kawałki następujące warzywa – brokuła, ziemniaki i marchewkę, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Składniki zalać bulionem i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 min.
3.Po tym czasie dodać drobno pokrojonego pomidora i posiekane zioła – gotować kolejne 10 min.
4.Na gotującą się zupę kłaść za pomocą łyżeczki deserowej porcje przygotowanego ciasta. W międzyczasie zamieszać, by kluski się nie skleiły. Potrawę gotować jeszcze 2 – 3 min od momentu ponownego zawrzenia. Na końcu zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze