Zupa jarzynowa z sezamowymi kluskami kładzionymi

  • wyświetlono: 184 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kolorowa zupa warzywna z dominacją brokuła oraz dodatkiem aromatycznych świeżych ziół i smacznymi sezamowymi kluseczkami. Zdrowa i pożywna potrawa, prosta w przygotowaniu i efektowna.

P10
  • 8 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

Kluski kładzione:
4 łyżki mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki prażonych ziaren sezamu białego
szczypta soli

Zupa:
1 średniej wielkości brokuł (375 g)
3 większe obrane ziemniaki (łącznie 300 g)
3 grube łodygi selera naciowego (łącznie 200 g)
1 duży pomidor (200 g)
1 większa obrana marchewka (120 g)
1 większa biała cebula (100 g)
½ średniej wielkości czerwonej papryki (sam miąższ – 90 g)
3 ząbki czosnku
1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
2 – 3 łyżki oliwy lub oleju
8 szklanek bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry w proszku
½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki cynamonu mielonego
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa jarzynowa z sezamowymi kluskami kładzionymi

  • Zupa jarzynowa z sezamowymi kluskami kładzionymi1. Składniki przeznaczone na kluski wymieszać i pozostawić na czas przygotowania zupy.
    W szerokim garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, drobno pokrojony seler i pokrojoną w kostkę paprykę. Wsypać curry, owoce kolendry, cynamon i obie papryki w proszku. Smażyć 5 min, mieszając.
  • Zupa jarzynowa z sezamowymi kluskami kładzionymi2. Dołożyć pokrojone na małe kawałki następujące warzywa – brokuła, ziemniaki i marchewkę, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Składniki zalać bulionem i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 min.
  • Zupa jarzynowa z sezamowymi kluskami kładzionymi3. Po tym czasie dodać drobno pokrojonego pomidora i posiekane zioła – gotować kolejne 10 min.
  • Zupa jarzynowa z sezamowymi kluskami kładzionymi4. Na gotującą się zupę kłaść za pomocą łyżeczki deserowej porcje przygotowanego ciasta. W międzyczasie zamieszać, by kluski się nie skleiły. Potrawę gotować jeszcze 2 – 3 min od momentu ponownego zawrzenia. Na końcu zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przystawkamiętacynamonczosnekziemniakimarchewkaoliwabazyliazupapomidorseler naciowybulion warzywnycurrykluski kładzionebrokułkolacjaobiadzdrowana ciepłotaniakolorowapapryka słodkapapryka ostrawegetariańskana ostroprostawarzywnajarzynowaoryginalnaorientalnabiała cebulapikantnapożywnaaromatycznaefektownaowoce kolendryprzepis_miesiąca1000papryka czerwonaprażone ziarnabiały sezamprażony sezam

Komentarze

Podobne przepisy

Pomidorowa z kawalkami pomidorów i kładzionymi kluskami jęczmiennymi

Dodane przez: ewaeu

Pomidorowa z kawałkami pomidorów i kładzionymi...

Pomidorowa to bardzo popularna...

Zupa jarzynowa z zasmażką

Dodane przez: MagdalenaS

Zupa jarzynowa z zasmażką

Zupa jarzynowa gości w naszym domu...

zupa  a'la rosół z kładzionymi kluskami z komosą ryżową

Dodane przez: kiciax1

zupa a'la rosół z kładzionymi kluskami z...

pyszny pomysł na odmienną zupkę...

Rosół z kluskami kładzionymi

Dodane przez: Asialuszcz

Rosól kluskami kładzionymi

Ulubiona zupa mojego męża i syna

Zupa marchewkowa z piegowatymi kluskami

Dodane przez: JustKuchcik

Zupa marchewkowa z piegowatymi kluskami

Zupa marchewkowa w bardzo oryginalnym...

jarzynowa z klopsikami

Dodane przez: klementynka

Zupa jarzynowa z klopsikami

Nie zawsze mam czas na gotowanie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE