Pomidorowa ze świeżych pomidorów

5 (150 ocen)

  • 60 min

Jeśli w sezonie mamy dojrzałe, smaczne, najlepiej takie prosto z pola pomidory, to warto ugotować z nich zupę. Jedynie z dobrej jakości pomidorów uda nam się smaczna zupa.

  • 60 min

Składniki:

  • pomidory - 1,5 kg
    cebula - 1 szt.
    marchewka – 2 szt.
    czosnek – 2 ząbki
    tymianek suszony – 1/2 łyżeczki
    tymianek świeży – 2 gałązki
    cukier – 1 łyżeczka
    pieprz czarny świeżo mielony – 1/4 łyżeczki
    sól – do smaku
    masło – 1 łyżka
    oliwa – 1 łyżka
    rosół drobiowy – 1/2 l
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Pomidorowa ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzać masło i oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i mieszając podsmażyć ją bez rumienienia. Dodać rozgnieciony czosnek i jeszcze przez minutę smażyć. Dodać roztarty suszony tymianek, świeży tymianek i marchewkę pokrojoną na plasterki. Dusić pod przykryciem.
  • 2. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, usunąć zdrewniałe szypułki i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Pomidory przełożyć do garnka, dodać cukier i całość smażyć przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Wlać rosół, zagotować i dalej gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Zupę zdjąć z ognia, lekko przestudzić usunąć gałązki tymianku i zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę podgrzać i podawać np. z ryżem lub makaronem posypaną posiekaną natką pietruszki.

Porady

*jeśli zupa jest zbyt gęsta, to należy dolać więcej rosołu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować