2 udka z kurczaka
3 litry wody
1 duża cebula
2 zielone liście pora
1 pietruszka
2 marchewki
Pół małego selera
około pół szklanki śmietany
1 duży listek laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
Pieprz mielony, sól lub Vegeta do smaku
Oregano i bazylia, tyle ile lubimy
lubczyk
1 puszka krojonych pomidorów
2 słoiczki koncentratu pomidorowego 190 gram Łowicz
1 łyżeczka cukru
Ryż, lub makaron np. kokardki czy też tortellini z szynką ugotowane w wodzie wg przepisu
Zupa pomidorowa z ryżem lub tortellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i włoszczyznę zalać 3 litrami wody, doprowadzić do wrzenia, zebrać szumowiny i zmniejszyć ogień. Do wywaru dodać ziele, listek, pieprz, sól lub Vegetę i gotować do miękkości mięsa.
Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki z zalewą, cukier, pogotować kilka minut. Doprawić lubczykiem, oregano i bazylią. Zabielić smietaną. Oddzielnie ugotować ryż lub makaron i podać z zupą.
Komentarze