Zupa pomidorowa a'la leczo

4.83 (12 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś polecam zupę pomidorową w zupełnie nowej odsłonie - z pomidorów krojonych (nie z koncentratu!), z dodatkiem cukinii i papryki oraz pęczaku. Skład może nieoczywisty, ale wszystkie składniki doskonale się ze sobą komponują :) Zupę przygotowałam na wywarze mięsnym, ale jako baza doskonale się sprawdzi np. niedzielny rosół.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4-5 szklanek* wywaru mięsnego lub rosołu
    1/2 szklanki* pęczaku
    150 g pokrojonej włoszczyzny (może być mrożonka)
    1 puszka pomidorów krojonych
    1 cukinia (ok. 300 g)
    1/2 strąka papryki czerwonej (120-130 g)
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

    * szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.83 (12 ocen)

Zobacz również:

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa a'la leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wywar zagotowujemy (proponuję zacząć od 4 szklanek wywaru, ewentualnie pod koniec gotowania dolać jeszcze trochę, jeśli zupa wyda nam się za gęsta), wrzucamy pęczak i włoszczyznę. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Dodajemy pomidory z puszki, zagotowujemy, dodajemy pokrojone - w ćwierćplasterki cukinię i w niedużą kostkę paprykę oraz posiekane ząbki czosnku. Gotujemy jeszcze 5-8 minut. Zupę podajemy posypaną zieloną pietruszką.

Porady

Zupę można zabielić śmietanką lub jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wywar Pomidory w puszce Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować