Zupa pomidorowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo prosta i smaczna zupa o intensywnym aromacie pomidorów

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:

    1. 3 l wody
    2. 2 udka z kurczaka
    3. Marchew
    4. Pietruszka
    5. Kawałek selera
    6. Pora
    7. Cebula
    8. Puszka pomidorów krojonych
    9. Mała puszka koncentratu pomidorowego
    10. 100 g masła ( 82% )
    11. 1 łyżka maggi
    12. 1 kostka rosołowa
    13. 2 liścia laurowe
    14. 4 ziela angielskie
    15. Pieprz czarny (świeżo mielony)
    16. Jarzynka
    17. Zielona pietruszka
    18. Szklanka śmietany
    Dodatkowo:
    19. Makaron (można podawać również z ryżem)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy udka z kurczaka, marchew, pietruszkę, kawałek selera, mały por i cebulkę, którą wcześniej opiekamy nad ogniem. Wszystko zalewamy wodą i przykrywamy aż się zacznie gotować. Następnie zmniejszamy ogień dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, maggi, kostkę rosołową, jarzynkę oraz pieprz czarny i gotujemy około 1,5 godziny na malutkim ogniu, po czym wyjmujemy włoszczyznę. Na patelni rozpuszczamy masło i dorzucamy pomidory w puszce, dusimy przez chwilkę, dodajemy również koncentrat pomidorowy. Ostatecznie wszystko wlewamy do garnka, czekamy aż się zagotuję. Śmietanę wlewamy dolewamy do całości lub na talerz (według uznania) przystrajamy pietruszka zielona. Zupę podajemy z makaronem lub ryżem.

Porady

Można wykorzystać rosół który ugotowaliśmy wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować