Zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wkładamy udka z kurczaka, marchew, pietruszkę, kawałek selera, mały por i cebulkę, którą wcześniej opiekamy nad ogniem. Wszystko zalewamy wodą i przykrywamy aż się zacznie gotować. Następnie zmniejszamy ogień dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, maggi, kostkę rosołową, jarzynkę oraz pieprz czarny i gotujemy około 1,5 godziny na malutkim ogniu, po czym wyjmujemy włoszczyznę. Na patelni rozpuszczamy masło i dorzucamy pomidory w puszce, dusimy przez chwilkę, dodajemy również koncentrat pomidorowy. Ostatecznie wszystko wlewamy do garnka, czekamy aż się zagotuję. Śmietanę wlewamy dolewamy do całości lub na talerz (według uznania) przystrajamy pietruszka zielona. Zupę podajemy z makaronem lub ryżem.
Porady
Można wykorzystać rosół który ugotowaliśmy wcześniej
Komentarze