Zupa paprykowo-serowa

4.49 (180 ocen)

  • 40 min

Zupę paprykowo-serową wymyśliłam w biegu na moje urodzinowe spotkanie ze znajomymi:) Oczywiście nie jestem prekursorem tej zupy- jedynie chciałam ugotować coś rozgrzewającego na zimne wieczory:)

  • 40 min

Składniki:

  • Potrzebne nam będą (porcja na 6-7 osób):

    4 duże czerwone papryki
    2 serki topione śmietankowe
    połowa nie dość dużej cebuli
    połowa kostki rosolowej lub łyżeczka wegety
    szczypta imbiru
    duża szczypta kurkumy
    pieprz ziołowy
    sól morska
    1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa paprykowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, dorzucamy pół kostki rosołowej, imbir, kurkumę i pokrojona w kostkę paprykę. Gotujemy ok 20-30 minut aż papryka ładnie zmięknie.
  • 2. Na patelnie wylewamy oliwę i podsmażamy na złoty kolor poszatkowaną cebulkę. Dorzucamy do zupy i gotujemy następne 5 minut.
  • 3. Teraz jest czas na blender:) Maszynę odpalamy i zamieniamy dotychczas wrzucone do garnka warzywa w jedną czerwona masę.
  • 4. Następnie dodajemy 2 serki topione i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czekamy aż ser się pięknie połączy z wywarem i przeistoczy się w przepięknie ognista kremową zupę:)

Porady

Na zdjęciu widoczne są kiełki brokuła rzucone w zupę ale polecam również małe grzanki z bagietki:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować