0,45kg żółtego sera gouda (w plasterkach)
0,45kg sera białego półtłustego
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
pół ogórka zielonego
1 pęczek szczypiorku
1 cebula
3 łyżki żelatyny
1 szklanka mleka
sól i pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Rolada paprykowo-serowa
1.
Paprykę zieloną i czerwoną, ogórka myjemy i kroimy w kostkę.
2.
Szczypiorek i cebule drobno siekamy.
3.
Żelatynę namaczamy w zimnym mleku jak spęcznieje to podgrzewamy aby się rozpuściła. Biały ser ugniatamy widelcem doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy mleko z żelatyną, dobrze mieszamy, dodajemy warzywa. Wstawiamy na około 10 minut do lodówki aby masa była twardsza i było nam łatwiej zawinąć w roladę.
4.
Blaszkę o wymiarach 36x25, wykładamy folią aluminiową i papierem do pieczenia. Układamy żółty ser, tak aby plasterki sera nachodził na siebie i żeby tworzył prostokąt. W każdym miejscu mają być dwie warstwy.
5.
Blaszkę z serem wstawiamy do nagrzanego piekarnika (150 stopni), gdy ser robi się miękki to wyjmujemy (ser musi się rozpuścić, tak około 5minut).
6.
Gdy ser wystygnie wykładamy masę serową i zwijamy jak roladę.
7.
Zawijamy w papier i folie aluminiową, wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
8.
Roladę podajemy pokrojoną w plasterki :) Smacznego:)
Komentarze