Zupa serowa

4.5 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam dla was kolejną szybką do przygotowania zupę. Zupa z trzech gatunków serów podana z podpieczonym chlebem i czarnym sezamem. Rozgrzewa i smakuje wybornie. Idealna zupa na chłodne dni.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
    100 g serka topionego
    100 g sera żółtego Gouda
    100 g sera żółtego Havarti
    100 ml białego wytrawnego wina
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła klarowanego
    Dodatkowo:
    chleb
    masło klarowane
    sezam czarny
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ser

Zupa serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozgrzać wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i lekko zrumienić. Pod sam koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Wlać wino i gotować około 5-7 minut aż odparuje alkohol. Wlać bulion, dodać pokrojone w kostkę sery i na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu aż sery się rozpuszczą. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Chyba, że nie przeszkadza wam pokrojona cebula, wtedy nie miksujemy.
    Zupa była na tyle smaczna, że już niczym nie doprawiałam.
    Na maśle klarowanym podpiec na złoto chleb i podawać do zupy. Na wierzchu posypać czarnym sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować