Rabarbarowo-truskawkowe ciasto na upał

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przepis jest przekazywany w naszej rodzinie od lat. To prawdziwy hit każdej imprezy. Ciasto jest doskonałe na letnie upały, bardzo orzeźwiające. Uwielbia je cała moja rodzina, a ja wprost ubóstwiam. Łatwe w wykonaniu, a zarazem wykwintne. Gorąco polecam na wszystkich łasuchów.

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 3/4 szk. mąki
    2 łyżki cukru pudru
    1/2 kostki masła

    Nadzienie:
    1 1/2 szk. cukru
    1/4 szk. szk. mąki
    szczytpa soli
    6 żółtek
    1 szk. słodkiej śmietanki 30%
    4 szk. rabarbaru
    1 szk. truskawek

    Beza:
    6 białek
    1/2 szk. cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza Napoje Ciasto

Rabarbarowo-truskawkowe ciasto na upał - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i masłem ręcznie. Na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć mieszankę. Uformować spód. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika (180 st) i podpiec ok. 10-12min.

  • 2. Nadzienie:
    Przygotować owoce, oczyścić rabarbar oraz truskawki z szypułek. Pokroić na plasterki. Następnie w dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Oddzielić żółtka od białek. W małej misce rozbełtać żółtka ze słodką śmietanką. Kolejno dodać składniki mokre do suchych. Wymieszać mikserem. Dodać rabarbar i truskawki. Wymieszać łyżką. Wylać na podpieczony spód. Piec w 180 st. przez godzinę.

  • 3. Beza:
    15 min. przed zakończeniem pieczenia, ubić białka na sztywno z cukrem. Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć pianę. Wstawić i piec 10-15 min.

Porady

W przygotowaniu nadzienia polecam najpierw przygotować owoce, aby później je szybko dodać. Przygotowującspód można również dodać margarynę zamiast masła. A zamiast rabarbaru można dodać czerwone porzeczki. Wspaniale smakuje gorące z lodami ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

tartaletki

To może cię zainteresować