Zupa krem z selera na białym winie z chrupiącymi chipsami z parmezanu

5 (2 ocen)

  • Łatwy

Delikatna kremowa, rozgrzewająca zupa na chłodny wieczór z lampką wina.

  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży seler
    1 duża cebula
    1 duży ziemniak
    1 zielone jabłko
    2 łyżki masła
    około 800 ml bulionu wołowego lub warzywnego
    100 ml wina białego półwytrawnego
    100 ml słodkiej śmietanki 18 % lub 36 %
    duża łyżka sera pleśniowego
    sól i biały pieprz do smaku

    niewielki, około 2 cm kawałek parmezanu na chipsy
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z selera na białym winie z chrupiącymi chipsami z parmezanu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy selera, ziemniak, cebulę i jabłko, następnie drobno kroimy. W garnku z grubym dnem topimy masło, dodajemy cebulę, lekko ją rumienimy, dodajemy resztę warzyw i jabłko. Całość podlewamy bulionem i gotujemy. Wino dolewamy w połowie gotowania, doprawiamy wtedy solą i białym pieprzem. Gdy warzywa są miękkie, odstawiamy zupę z gazu. Dodajemy słodką śmietankę i ser pleśniowy, a następnie miksujemy na gęsty krem. Jeśli jest za gęsty, dolewamy wody lub mleka.

    CHIPSY Z PARMEZANU
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na papierze do pieczenia rozrysowujemy koła np. od szklanki czy lampki na wino. W nich umieszczamy tarty parmezan, tak aby nie wychodził poza brzegi. Pieczemy około 8 minut i po lekkim ostygnięciu chipsy są gotowe do chrupania . Idealnie smakowo komponują się z kremową zupą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować