Delikatna kremowa, rozgrzewająca zupa na chłodny wieczór z lampką wina.
Łatwy
Składniki:
1 duży seler
1 duża cebula
1 duży ziemniak
1 zielone jabłko
2 łyżki masła
około 800 ml bulionu wołowego lub warzywnego
100 ml wina białego półwytrawnego
100 ml słodkiej śmietanki 18 % lub 36 %
duża łyżka sera pleśniowego
sól i biały pieprz do smaku
Zupa krem z selera na białym winie z chrupiącymi chipsami z parmezanu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obieramy selera, ziemniak, cebulę i jabłko, następnie drobno kroimy. W garnku z grubym dnem topimy masło, dodajemy cebulę, lekko ją rumienimy, dodajemy resztę warzyw i jabłko. Całość podlewamy bulionem i gotujemy. Wino dolewamy w połowie gotowania, doprawiamy wtedy solą i białym pieprzem. Gdy warzywa są miękkie, odstawiamy zupę z gazu. Dodajemy słodką śmietankę i ser pleśniowy, a następnie miksujemy na gęsty krem. Jeśli jest za gęsty, dolewamy wody lub mleka.
CHIPSY Z PARMEZANU
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na papierze do pieczenia rozrysowujemy koła np. od szklanki czy lampki na wino. W nich umieszczamy tarty parmezan, tak aby nie wychodził poza brzegi. Pieczemy około 8 minut i po lekkim ostygnięciu chipsy są gotowe do chrupania . Idealnie smakowo komponują się z kremową zupą.
Komentarze