ZUPA KREM Z SELERA z CHIPSAMI Z BOCZKU

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

pyszna zupa krem z dodatkiem chrupiącego boczku

  • 60 min

Składniki:

  • 2 selery (korzeń)
    2 pietruszki
    1 cebula
    biała część pora
    1 ząbek czosnku
    3 szklanki bulionu drobiowego
    1 łyża soku z cytryny
    1 łyżeczka miodu
    1/2 szklanki śmietany
    2 łyżki oliwy
    1 szczypta gałki muszkatołowej
    sól i pieprz do smaku

    3 cienkie plastry boczku
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z selera z chipsami z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selera i pietruszkę obieramy i kroimy na kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach.
    Miękkie warzywa lekko studzimy i kroimy w kostkę.

    Cebulę, czosnek i pora kroimy w talarki i szklimy na maśle.

    Zeszklone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy pokrojonego w kostkę upieczonego selera i pietruszkę. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut.
    Dodajemy miód i sok z cytryny. Miksujemy blenderem na krem.
    Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku oraz śmietanę.

    Boczek pokrojony w bardzo cienkie plastry smażymy na suchej patelni aż się wytopi z niego tłuszcz, a mięso stanie się chrupiące.

    Zupę podajemy z chrupiącym boczkiem albo grzankami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować