Zupa-krem z pieczonej dyni piżmowej

4.48 (198 ocen)

  • 50 min

Pieczona dynia piżmowa jest przepyszna, ma lekko słodkawy, orzechowy smak. Jest bardzo mięsista i doskonale nadaje się do pieczenia i do zup. Ma całkiem inny smak, niż ta dobrze nam znana, pomarańczowa dynia.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg dyni piżmowej
    2 czerwone cebule
    2 duże ziemniaki (obrane)
    1 duża marchew
    6 ząbków czosnku (w łupinach)
    6-7 gałązek świeżego tymianku
    100 ml mleka kokosowego
    1 l bulionu i 1 l wody
    sól i świeżo mielony pieprz
    trochę oliwy

    1 bagietka lub bułki
    3 łyżki pestek dyni
    5 łyżek Crème fraîche
    2-3 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa-krem z pieczonej dyni piżmowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię przekroić na pół, wydrążyć pestki, ułożyć skórą do góry na blaszce. Ziemniaki i cebulę obrać i z resztą pozostałych składników również ułożyć na blaszce. Dynię, marchew, cebulę i tymianek skropić oliwą. Piec w nagrzanym do 190 st. C piekarniku ok. 15 minut, potem zostawić warzywa jeszcze w zamkniętym piekarniku, ale już wyłączonym, na kolejne 15 minut.
  • Upieczone warzywa gotujemy w bulionie i wodzie 2. Z dyni możemy zdjąć skórkę, ale jak jest młoda i nieduża nie trzeba tego robić, bo po upieczeniu jest bardzo miękka i delikatna. Pokroić ją w duże kawałki, to samo zrobić z cebulą, ziemniakami i marchwią, czosnek wycisnąć prosto do garnka. Umieścić warzywa w garnku i zalać bulionem i wodą. Dusić warzywa jakieś 10-15 minut. Dorzucić tymianek, dolać mleko kokosowe. Potem całość zmiksować, stopień zmiksowania jest zależny od tego, jakiego rodzaju zupy preferujemy. Ja lubię gładką i kremową, czasami jak są włókna przecieram przez sitko. W tym przypadku to dynia bez włókien, wystarczy tylko porządnie zmiksować.
    Zupę dosmaczyć solą i pieprzem.
  • 3. Bagietkę pokroić w małe pajdki, posmarować z każdej strony odrobiną oliwy i smażyć na suchej, teflonowej patelni do zarumienienia się.
    Pestki prażymy bez dodatku tłuszczu na czystej, teflonowej patelni.
    Zupę dekorujemy kleksami crème fraîche (lekko ukwaszona gęsta śmietana),
    posypujemy pestkami dyni i zajadamy z bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować