Pyszna ,sycąca,kremowa zupa dyniowa na którą mamy właśnie sezon .Łatwa w przygotowaniu i na prawdę szybka .Chipsy z boczku dodają jej ciekawego smaku .
50 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg dyni piżmowej
2-3 ząbki czosnku
2 mniejsze cebule
500 g ziemniaków
2 szkl przecieru pomidorowego
oliwa z oliwek do smażenia
pestki dyni - do posypania
boczek
sól i pieprz
kurkuma i słodką papryką
jogurt grecki ok 300 g
Zupa krem z dyni piżmowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy i obieramy .Cebule kroimy w kostkę i podsmażany na oliwę .Dodajemy posiekany czosnek i podsmażany ok 1 minutę .Dodajemy pokrojoną w kostkę dynie i surowe ziemniaki .Doprawiamy solą ,pieprzem ,kurkuma i słodką papryką .Dusimy pod przykryciem ok 5 minut .
2.Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy do miękkości ok 10-15 minut .
3.W tym czasie boczek kroimy w cienkie plasterki i smażymy na patelni .Pestki dyni prażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni .
4.Zupę miksujemy blenderem i dodajemy jogurt grecki .Całość mieszamy .Na talerzy dekorujemy zupę chipsami z boczku i prażonymi pestkami dyni .
Komentarze