Zupa krem z dyni piżmowej

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna ,sycąca,kremowa zupa dyniowa na którą mamy właśnie sezon .Łatwa w przygotowaniu i na prawdę szybka .Chipsy z boczku dodają jej ciekawego smaku .

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg dyni piżmowej
    2-3 ząbki czosnku
    2 mniejsze cebule
    500 g ziemniaków
    2 szkl przecieru pomidorowego
    oliwa z oliwek do smażenia
    pestki dyni - do posypania
    boczek
    sól i pieprz
    kurkuma i słodką papryką
    jogurt grecki ok 300 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem Chipsy

Zupa krem z dyni piżmowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i obieramy .Cebule kroimy w kostkę i podsmażany na oliwę .Dodajemy posiekany czosnek i podsmażany ok 1 minutę .Dodajemy pokrojoną w kostkę dynie i surowe ziemniaki .Doprawiamy solą ,pieprzem ,kurkuma i słodką papryką .Dusimy pod przykryciem ok 5 minut .
  • 2. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy do miękkości ok 10-15 minut .
  • 3. W tym czasie boczek kroimy w cienkie plasterki i smażymy na patelni .Pestki dyni prażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni .
  • 4. Zupę miksujemy blenderem i dodajemy jogurt grecki .Całość mieszamy .Na talerzy dekorujemy zupę chipsami z boczku i prażonymi pestkami dyni .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować