ZUPA KREM Z PIECZAREK

5 (190 ocen)

  • 60 min

Zupa pieczarkowa to jedna z moich ulubionych zup, podana z grzankami smakuje wyśmienicie.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag pieczarek
    1 duża cebula
    1 łyżka masła klarowanego
    1 litr bulionu (warzywnego lub mięsnego)
    3 łyżki zimnego mleka
    1 szklanka śmietany kremówki
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    sól i świeżo mielony pieprz
    natka pietruszki

    Opcjonalnie: grzanki
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić na drobno i lekko poddusić na maśle(nie rumieniac).Pieczarki obrać, pokroić w plasterki dodać do cebuli, poddusić (smażyć ok.10 minut) nie rumieniąc.Pieczarki i cebulę zmiksować w blenderze.Pieczarki przełożyć do rosołu i gotować na średnim ogniu ok. 5 minut. Nastepnie dodać mąkę rozprowadzoną z zimnym mlekiem, gotować ok. 5 minut, dodać śmietankę. Doprawić sola i pieprzem.
    Podawać np. z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować