Zupa krem z pieczonych pieczarek

4.49 (173 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Oto przepis na najlepszą zupę pieczarkową jaką jadłam:). Dzięki temu, że pieczarki pieczemy z masłem a nie smażymy zyskujemy całkiem inny smak.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500g pieczarek
    2 cebule
    3 marchewki
    3 duże ziemniaki
    2 pietruszki
    1/4 dużego selera
    3 łyżki masła
    50 ml śmietanki 30%
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, gałka muszkatołowa
    do podania/dekoracji: ser żółty cheddar, posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pieczarkowa

Zupa krem z pieczonych pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone w ćwiartki pieczarki i posiekaną cebulę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch układamy masło, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
  • 2. Marchew, ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy 2 litrami wody, gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy upieczone pieczarki i cebulę wraz z powstałym sosem, przyprawy i śmietankę. Studzimy, miksujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy startym żółtym serem, posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować