Zupa krem z pieczarek

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kremowa, bardzo aromatyczna pikantna i zarazem lekko słodka zupa z pieczarek świetnie sprawdzi się na codzień oraz podczas bardziej uroczystych obiadów.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g pieczarek
    1 1/2 litra drobiowo-wołowego rosołu lub bulionu warzywnego
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki suchego ryżu basmati
    pieprz i sól (do smaku)
    1 łyżka masła
    śmietana 30 % (do podania)
    świeża natka pietruszki (do podania)
    groszek ptysiowy (do podania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Zupa krem Rosół Krem

Zupa krem z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć i oczyścić. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć posiekaną drobno cebulę na złoty kolor, dodać przeciśnięty czosnek oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Smażyć na mocnym gazie do odparowania płynu z pieczarek oraz mocnego zarumienienia się grzybów. Zawartość patelni przełożyć do garnka zalać bulionem i dodać ryżu. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Całość zblendować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać gorącą ze śmietaną, groszkiem i posiekaną natką pietruszki.

Porady

Dla wzmocnienia smaku i aromatu do zupy można dodać namoczone wcześniej w gorącej wodzie suszone grzyby (np. borowiki) wraz z wodą w której się moczyły. Zupę należy gotować wtedy nieco dłużej, do czasu, aż grzyby będą miękkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Groszek ptysiowy Grzyby Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować