Zupa krem z pieczarek

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Krem z pieczarek to pyszna i pożywna zupka. Mój syn nie chce jeść warzyw, dlatego u nas dominują zupy kremy, wszystkie warzywka zmielone i syn wcina aż się uszy trzęsą :-)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 l wywaru mięsnego lub warzywnego
    0,5 kg pieczarek
    2 marchewki
    4 ziemniaki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 serek topiony np. Tylżycki lub Ementaler
    sól i pieprz do smaku
    kilka łyżek śmietany 30%
    pół pęczka koperku
    masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Zupa krem z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i ziemniaki przesmażam na patelni do zrumienienia i wrzucam do gotującego wywaru. Następnie na tej samej patelni lądują pieczarki pokrojone na ćwiartki. Pieczarki doprawiam solą i pieprzem i razem z sosem, który się wytworzył, przelewam do garnka z zupą. Następnie przesmażam na patelni cebulę i czosnek pokrojone w talarki i wrzucam do garnka. Na koniec dodaję serek topiony i gotuję zupę do miękkości ziemniaków i marchewki. Po ugotowaniu całość blenduję i doprawiam śmietaną. Chwilę przegotowuję zupę. Na koniec daję posiekany koperek. Pycha! Zupkę można zjeść z grzankami, groszkiem ptysiowym lub pieczywem.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować