Zupa - krem z dyni z krewetkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa - krem z dyni to wręcz obowiązkowe jesienne danie. Oto zupa dyniowa w moim ulubionym wydaniu, z azjatycką nutą.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek)
    3 ziemniaki
    1 cebula
    1/2 papryczki chili
    2 ząbki czosnku
    400 g krewetek gotowanych
    400 ml mleka kokosowego
    500 ml bulionu warzywnego
    oliwa
    suszona trawa cytrynowa
    suszona kolendra
    sól
    pieprz
    pestki dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa - krem z dyni z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryczkę chili i czosnek kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Dynię obieramy, kroimy na kawałki, wyrzucamy pestki, miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, czosnek i papryczkę chili, następnie wrzucamy ziemniaki i dynię i smażymy do miękkości. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, suszoną kolendrą i suszoną trawą cytrynową.
    Do warzyw wlewamy mleko kokosowe i bulion. Zagotowujemy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy krewetki - obieramy je z pancerzyków, nacinamy i usuwamy jelitka. Zupę blendujemy na jednolity krem.
    Do zblendowanej zupy dodajemy krewetki. Gotujemy razem przez 10 minut. Zupę doprawiamy do smaku.
    Przed podaniem każdą porcję zupy posypujemy pestkami dyni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Krewetki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować