Zupa - krem z dyni z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryczkę chili i czosnek kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Dynię obieramy, kroimy na kawałki, wyrzucamy pestki, miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, czosnek i papryczkę chili, następnie wrzucamy ziemniaki i dynię i smażymy do miękkości. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, suszoną kolendrą i suszoną trawą cytrynową.
Do warzyw wlewamy mleko kokosowe i bulion. Zagotowujemy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy krewetki - obieramy je z pancerzyków, nacinamy i usuwamy jelitka. Zupę blendujemy na jednolity krem.
Do zblendowanej zupy dodajemy krewetki. Gotujemy razem przez 10 minut. Zupę doprawiamy do smaku.
Przed podaniem każdą porcję zupy posypujemy pestkami dyni.
Komentarze