Zupa krem z dyni

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Teraz "dostać z dyni" nabrało nowego znaczenia. A tak na prawie poważnie, taka "czyściocha" jest niesamowita w smaku. Nie jest "zbrukana" innymi dodatkami typu mleko kokosowe czy curry, choć prawdę mówiąc też mi smakują. Czasami warto postawić na proste, co nie znaczy, że nie wyrafinowane, smaki. I kłopotu jest mniej, i wszystkim smakuje. Jeśli wam trochę zostanie, a wątpię, to można lekko zredukować i podać na ten przykład z makaronem linguini lub bucatini. Polecam, Arek Gie.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg dyni dyni piżmowej
    300 g marchwi
    1 główka czosnku
    3 litry wody

    200 ml śmietanki 36%
    50 ml oliwy z oliwek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z dyni 1. Dynię kroimy na ćwiartki, a te ćwiartki na połówki ;) usuwamy gniazda nasienne. Razem z obraną marchewką i przekrojonym na pół, czosnkiem, układamy w naczyniu żaroodpornym, spryskujemy oliwą i pieczemy 90 minut, pod przykryciem w 200°C.
    Marchew, "wyciśnięty" czosnek i "wyłyżeczkowaną" od skórki dynię, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i blendujemy.Całość zagotowujemy.
    Teraz są dwie opcje:
    1. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym
    2. Przecieramy zupę przez sito, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
    Do Was należy wybór.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować