ZUPA KREM Z DYNI

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W sezonie jesiennym dania z dyni czesto pojawiaja sie w naszym jadlospisie. Polecam kremowa zupe z dyni bo jest sycaca, prosta w wykonaniu i do tego bardzo smaczna.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg miazszu dyni
    1 cebula
    2-3 zabki czosnku
    2 marchewki
    12 ziemniaki
    kawalek swiezego korzenia imbiru
    sol do smaku
    pieprz do smaku
    mielone gozdziki na koncu lyzeczki
    bulion tyle aby zakryc powierzchnie warzyw
    2 lyzki oleju

    opcjonalnie: 2 lyzki smietanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i czosnek posiekac w drobna kostke i lekko podsmazyc na oleju. Pozostale warzywa obrac, pokroic w kostke i dodac do garnka. Zalac bulionem i gotowac na wolnym ogniu do momentu az beda miekkie. Pod koniec gotowania dodac imbir starty na grubych oczkach i doprawic do smaku sola i pieprzem. Dodac gozdziki. Calosc zmiksowac. Przed podaniem dodac smietanke, mozna zrobic esy -floresy. Podawac z groszkiem ptysiowym lub grzankami z chleba. Smacznego.

Porady

Jesli niue mamy akurat bulionu mozemy warzywa zalac woda i dodac lyzke masla.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować