Zupa krem z dyni

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wyśmienita zupa dyniowa z dodatkiem curry to pomysł na jesienny obiad. To najlepszy przepis na tani i szybki obiad. Jak zdobić obiad na naturalnych składnikach, oglądając mój filmik kulinarny dowiesz się wszystkiego i przepis na zupę dyniową nie będzie już dla ciebie tajemnicą.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr Bulionu
    1 kg dyni
    40 g masła
    1 por
    pół cebuli
    4 ząbki czosnku
    kolendra
    papryka chili (według uznania)
    1-2 łyżki śmietany
    sól.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 1,3 litra wody wrzucamy porcję rosołową, seler, marchewkę, cebulę, por i gotujemy na tym bulion.
    Por i cebulę kroimy na plastry, po czym przysmażamy na maśle na słoty kolor.
    Po uzyskaniu złocistego koloru do tego dodajemy czosnek, chili oraz dynię pokrojoną w kostkę, którą wcześniej pozbawiamy pestek, miąższu i skóry. Chwilę przysmażamy.
    Po czym do tych składników dodajemy kolendrę i zalewamy bulionem.
  • 2. Gotujemy pod przykryciem około 30 min.
    Po tym czasie wyciągamy kolendrę i całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitego kremu. Przyprawiamy do smaku solą i 1-2 łyżkami śmietany 30%.
    Jeszcze 5 minut gotujemy na małym ogniu.
    I zupa gotowa.

    Z tej ilości składników powinny wyjść 4 porcje.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować